După un sezon de vară/toamnă lung plin de concerte și nunți, am avut ocazia să mă odihnesc puțin și să îmi adun gândurile legate de trupele de cover-uri. Această postare este continuarea la acest articol (hyperlink aici) și are ca scop prezentarea experiențelor mele de chitarist într-o trupă de cover-uri din ultimii cinci ani.
- Oboseala
Oboseala este probabil cel mai mare inamic al omului când vine vorba de creativitate și de prestație. De fiecare dată când m-am urcat obosit pe scenă, am avut senzația că nu ar trebui să fiu acolo, că mai degrabă aș dormi, că abia aștept să se termine evenimentul. Problema care a apărut în aceste situații a fost una de ordin psihic. Efectiv nu puteam să mă concentrez la ceea ce fac. Acest lucru a pus și capacitatea mea de a presta la îndoială. Greșeam note, eram neatent la intrări și nu dădeam viață muzicii. Ideea este că drumurile lungi, nopțile nedormite, căratul de echipamente, efortul depus în organizare, repetiții, dar și existența la mulți muzicieni a job-ului de zi cu zi sunt energie investită. Fără odihnă, această lipsă de energie se transformă în oboseală psihică și fizică. Anul acesta am avut aproape în fiecare weekend cel puțin un concert sau o nuntă. Au fost săptămâni cu două, trei chiar și patru prestații. Știind acest lucru, am încercat să mă odihnesc și să mă pregătesc pentru acest hop de energie care urma. Am încercat să mențin energia pentru scenă și acolo să dau tot ce este mai bun: atenția pentru a cânta corect și vibrația pieselor, pentru a începe schimbul de energie cu publicul. Acestea sunt cele mai importante procese ale mele când sunt pe scenă. Cântând cât se poate de corect, să creez loc pentru energia care să umple sufletele. Cea mai eficientă metodă de a economisi energie este să dormim, să lăsăm corpul să se regenereze cât se poate de bine ca după să putem să dăm totul pe scenă.
- Pasiunea
Oboseala este moartea pasiunii. Oricât de mult ne place să facem ceva, când suntem obosiți parcă nu mai avem aceeași tragere de inimă pentru acea activitate. Pasiunea este cea care ne ține pe baricade. Factorul motivant principal care stă la baza a ceea ce facem în Ză Band este pasiunea de a interpreta cântece. Pasiunea aceasta de a cânta, de a aduce publicului bucurie și zâmbete prin muzică este ce leagă membrii trupei între ei, apoi leagă trupa de public. Dacă reușim să trecem peste oboseală și să găsim pasiunea în noi pentru ceea ce facem, show-urile devin magice. Eu, de fiecare dată când merg să cânt la o nuntă, înainte să urc pe scenă, îmi amintesc ce mă motivează să fac ceea ce fac. Deși răspunsul firesc și așteptat ar fi banii, primul lucru care îmi vine în cap este pasiunea. Îmi duc gândurile spre ideea că fac ce îmi place și că rolul meu este să aduc fericire și iubire publicului din sală. Banii sunt completarea materială a efortului, dar cântatul vine din pasiune, din suflet, este mesajul spiritului, iar banii nu pot înlocui pasiunea. Banii pot fi un factor motivațional, dar această motivație este de scurtă durată și la cea mai mică greutate dispare. De aceea, motivația principală a unei trupe trebuie să vină din pasiune și din dorința de a oferi publicului intimitatea de a se exprima (dans) liber.
- Furtuna
Îmi place să numesc furtună momentele când toți membrii trupei se implică în bunul mers al formației și când toți trag la unison. De ce furtună? Pentru că în asemenea momente iese la iveală caracterul fiecăruia și încep discuțiile lungi despre cum ar trebui făcute lucrurile. Începe furtuna dezbaterilor și a neînțelegerilor care, dacă scopul este același, se rezolvă repede. În orice trupă, fie ea de cover, fie ea de compoziții, există momente în care oamenii nu se înțeleg între ei și fiecare insistă pe propriul punct de vedere. Fiecare om vorbește din propria experiență și numitorul comun este mereu la mijloc. Ideea este ca membrii să aibă un scop comun și să asculte și să ia în calcul și părerea și viziunea celorlalți. În Ză Band am avut de multe ori discuția pieselor colaje. Care piesă merge cu care, căci pe o piesă se dansează, pe cealaltă nu, dar și cum le combinăm să fie fun și catchy. Discuțiile, de multe ori, durează absurd de mult, pentru că fiecare om din trupă are o idee și vrea să o expună. Fiecare idee expusă care aduce plus valoare la momentul artistic este analizată și modelată să se potrivească cu celelalte idei. Discuții apar și în alte situații, cum ar fi în ce investim banii sau cum ne organizăm logistic pentru o cântare. Sunt multe și mărunte și cumva după toate aceste mici furtuni lucrurile se așează și se aranjează.
Va urma.