În ultima parte a acestei serii voi vorbi despre organizarea nunții din perspectiva formației. Muzica este probabil cel mai important element al unei nunți. Responsabilitatea formației și a dj-ului sunt mari, deoarece succesul nunții se învârte în jurul prestației lor. Muzica pe care o cântă, show-ul pe care îl prestează și modul în care interacționează cu invitații sunt toate elemente vitale pentru ca nunta să devină o petrecere plăcută pentru toți cei prezenți.
- Alegerea
Cel mai important aspect când vine vorba de muzică la nuntă este alegerea formației. Mirii trebuie să aleagă varianta optimă pentru nunta lor. Ei trebuie să știe ce gen de muzică vor să fie predominant la nuntă, ce stil este adecvat pentru invitați. Sunt foarte multe variante pe piață. Fiecare variantă de entertainment are punctele forte și punctele slabe. Un aspect la fel de important este bugetul. În general, calitatea costă mai mult, dar grija ca formația să cânte muzică pe placul invitaților și să creeze o atmosferă incendiară plină de energie dispare. La nunți mici, cu puțini invitați, ideal este un dj care are un playlist variat și care știe ce și cum să zică în timpul evenimentului. Dacă nunta este mai mare și există opțiuni pentru un buget mai mare, apar opțiunile de trupe. Aici găsim trupe tradiționale de nunți, care predominant cântă muzică populară și de petrecere. Aceste trupe au în formulă un om la clape (clăpar), saxofonist și/sau acordeonist, violonist și un solist și/sau solistă. Aceste trupe cântă de obicei toată nunta. O altă opțiune sunt trupele de cover. Aceste trupe vin în formulă completă: toboșar, basist, clapist, chitarist și una sau două voci. Aceste trupe au un playlist variat și se axeză mai mult pe show. În general, trupele de cover cântă 3, 4 sau 5 reprize, iar în momentele libere intervine un dj, un taraf sau un interpret cu negative fie de muzică folclorică, fie un moment de instrument solo de saxofon sau vioară. Trupele de cover oferă un show de muzică ușoară, rock, disco și pop, iar acesta poate fi completat cu momente de clubbing cu dj și momente de folclor cu taraf sau interpret cu negative. Totul depinde de bugetul nunții și de dorința mirilor de a crea atmosfera propice pentru ca invitații lor să se simtă bine. Unii vor să fie mai mult show, alții vor să meargă pe stilul tradițional. Aceste aspecte trebuie analizate și decise astfel încât mirii să știe exact ce își doresc când se întâlnesc să discute despre eveniment cu formația/dj. După ce a avut loc discuția dintre miri și trupă, dorințele mirilor sunt prelucrate de către noi la sala de repetiție. Practic, vedem ce își doresc mirii la nuntă, și în conformitate cu asta ne alegem un playlist și îl repetăm. Tot pe baza cerințelor alegem și sunetul, luminile și dj-ul.
- Logistica
După ce am stabilit partea artistică și playlistul, urmează partea logistică. De multe ori ni-s-întâmplat ca într-un weekend să avem două evenimente în orașe diferite. Aceste situații cer mai multă plănuire și mai multe resurse. Când este vorba despre alt oraș, trebuie luat în considerare timpul petrecut pe drum, în unele cazuri cazarea, modalitatea de transport (mașini personale, închiriere dubă cu remorcă) și, evident, orarul evenimentului. Pentru evenimentele din Brașov și din jurul orașului, logistica este mai ușoară, deoarece timpul este de partea noastră. În momentul în care trebuie să ne deplasăm la 150/200 sau mai mulți kilometri de casă, tot timpul petrecut pe drum adaugă la oboseală. Am avut cazuri în care am pornit la 5 sau 6 dimineața ca să ajungem în timp util la probele de sunet, după care ne-am întors în Brașov cu noaptea în cap, pentru că următoarea zi aveam de cântat la o nuntă din Brașov, iar proba de sunet era devreme. În acel caz a fost vorba de un drum de aproximativ 700 km. Logistica cuprinde trei aspecte principale. În primul rând, cum ajung instrumentele și accesoriile la locația evenimentului, apoi cum ajung muzicienii și staff-ul la eveniment, iar într-un final cum ajung costumele și accesoriile de scenă la locație. Ultimele două puncte pot fi considerate ca una, pentru că fiecare om are grijă ca hainele și machiajele și tot ceea ce ține de înfățișarea de scenă să fie la îndemână, așa că aceste accesorii sunt transportate mai mereu de fiecare muzician în parte. Staff-ul care se ocupă de scenă, sunet și lumini se ocupă de transportul și asamblarea/montajul ansamblelor. După ce termină ei treaba, vine formația cu instrumentele pe care le poziționează și le pregătește pentru cântare. Ultimul care intervine pe plan logistic este inginerul de sunet, care cablează tot și dă semnul pentru proba de sunet.
- Proba de sunet și evenimentul
La proba de sunet se echilibrează volumele și se reglează monitorizarea pentru fiecare membru de trupă. Monitorizarea, fie cu in-ear (căști), fie cu boxe, este importantă pentru muzicieni, pentru că așa aud exact ce cântă ei și colegii, în echilibrul setat de ei. Fiecare muzician poate să își facă echilibrul dintre instrumentele pe care le aude în monitor. Trupa stând în spatele boxelor, nu aude exact sunetul care merge spre ringul de dans.
După ce se rezolvă ca sunetul să fie reglat bine din toate punctele de vedere (acustica sălii, necesitatea trupei, sound-ul trupei), urmează o scurtă pauză în care membrii se schimbă în hainele de concert și se pregătesc pentru eveniment. Cam peste tot, adică, în Brașov și în deplasări, ne schimbăm ori într-o cameră de hotel, ori în baia sălii de evenimente. Ultima variantă nu este cea mai confortabilă, dar în multe situații nu ne permite timpul să ajungem la cazare să ne schimbăm.
Începem evenimentul cu un program de jazz și muzică lentă de primire (coffee și lounge). După primul fel de mâncare, urmează petrecerea, care începe cu dansul mirilor, apoi trupa dă tonul cu prima repriză de cântece. În general, reprizele de cântat vin după felurile principale de mâncare, dar cu Ză Band ne place să fim pe scenă și când se aduce tortul. Este ceva superb când noi cântăm Simply The Best pentru mirii și invitații care se bucură de cel mai dulce moment al serii. La unele nunți mai interpretăm și muzică folclorică, care începe cu un moment de muzică de masă, urmat de sârbe și hore. Playlistul, cum am menționat și mai sus, este organizat în așa fel încât să respecte dorințele mirilor și al invitaților. Schimbări în playlist apar atunci când observăm că invitații/publicul vor un stil anume sau nu reacționează la ce cântăm. În aceste cazuri schimbăm macazul spre un stil care să fie cât mai apropiat de ce își doresc oamenii prezenți la eveniment.
- Finalul evenimentului
După reprizele de muzică live și între ele intervine dj-ul, care pune muzica ideală pentru fiecare moment. Dacă e dans, atunci pune muzică de dans, dacă se servește mâncarea pune muzică lejeră (jazz, electro swing, muzică folclorică de masă). După ce terminăm noi, preia el controlul și nu îi lasă pe invitați să se oprească din dans. Din nou, el este atent la ce dorințe au cei de pe ringul de dans și mixează în stilul în care vor să petreacă oamenii. Anul trecut am avut și nunți care s-au terminat cu rock, dar și nunți care s-au terminat cu populară, ba mai mult, am avut și câteva care au devenit adevărate seri de clubbing cu muzică electronică house, minimal, chiar și drum and bass.
Ușor-ușor, oamenii se retrag, iar la final și dj-ul trage cortina. De obicei rămânem noi cu ospătarii și barmanii care strâng mesele și curăță sala. Deși obosiți, noi suntem bucuroși că am putut aduce tot ce este mai bun din noi ca să facem invitații de la eveniment fericiți cu muzica pe care am interpretat-o.
După eveniment, stăm de vorbă cu mirii și nașii sau organizatorii și le ascultăm părerile, vorbim despre cum s-au simțit, despre cum a fost pentru ei evenimentul. După asta, ne apucăm de strâns instrumentele împreună cu staff-ul de sunet și lumini. De aici mergem la cazare sau depozit, după caz, apoi după somn mergem acasă sau la următorul eveniment. După ce se rezolvă și partea financiară (plata, trasnferul de bani), putem spune că se închide cercul evenimentului.
- Notă de final
Am ales să vă vorbesc despre această experiență pentru că doream să subliniez că a cânta la nunți nu este doar o simplă formalitate, iar pentru calitate este nevoie de multă muncă și profesionalism. Repertoriul trebuie reînnoit mereu, show-ul trebuie mereu să fie fresh, iar noi muzicienii trebuie să avem grijă să fim mereu în formă. Scopul acestor trei postări de blog (cu vlog-urile aferente) a fost ca să vă arăt și partea artiștilor care creează la nunți momentele de vis de pe scenă. Ca o notă de încheiere doresc să răspund și la întrebarea 'De ce costă așa mult o trupă de nunți?'. Sper că am răspuns și la această întrebare.
Mă bucur că pot cânta alături de oameni așa faini cum sunt colegii din Ză Band (care între timp au devenit și prieteni) și că pot oferi oamenilor momente de bucurie prin muzica pe care o interpretăm pe scenă. Concluzia mea este că cel mai important ingredient în orice trupă este capacitatea de a lucra cu inima deschisă și cu iubire în suflet față de publicul prezent la eveniment. Un lucru prețios pe care îl aduc acasă de la fiecare eveniment este că am reușit să bucur sufletul oamenilor cu talentul și munca mea (și al colegilor mei) și că am văzut atâtea fețe fericite și suflete mângâiate cu momente de iubire.