Salutare și La Mulți Ani sănătoși! Știu că suntem deja în 2023 și că 2022 este trecutul, dar am decis să fac această postare ca o concluzie pe un an care a fost plin din toate punctele de vedere. Am muncit, ne-am distrat, am creat și am cântat. Cam așa aș descrie 2022, un an care a început cu muncă pe trei fronturi la E.P.-ul ”Absurd”. Serile le petreceam prin studioul lui Dinu, unde se mixa și se masteriza albumul, precum și în studioul lui Zöld Attila, unde au fost create lyric videos pentru piesele de pe album. Pe lângă asta, tot la începutul anului a venit în întâmpinare Alina Grapă cu artwork și Cristi Mitan cu site-ul, pe care citiți acum această postare. În același timp, munceam din zori și cu Ză Band pentru a pune repertoriul pentru sezonul de nunți la punct. Practic, începutul de an a fost unul al pregătirilor. Pentru mine, totul a culminat cu concertul din 10 aprilie de la Centrul Cultural Reduta din Brașov, unde am lansat E.P.-ul Absurd. Lansarea a fost precedată de multe pregătiri, repetiții, negocieri și mult stres, dar a meritat fiecare moment. Din acest concert am învățat probabil cel mai mult anul acesta. Publicul a fost superb, la fel și toți cei care au ajutat la organizare și care au cântat pe scenă. Ași dori să mulțumesc încă o dată Centrului Cultural Reduta pentru sprijin și pentru ajutor. După acest concert a urmat o altă serie de concerte cu Laura Dinu. La unul dintre acestea, în Iași, am cântat în aer liber la un public numeros în centrul orașului. În timp ce cântam piesa ”Unii și alții” mi-am închis ochii și am savurat notele muzicale una câte una. Când s-a terminat piesa, am sesizat o liniște de auzeai și musca. Când mi-am deschis ochii, am văzut în primele trei rânduri din fața scenei oameni care efectiv plângeau. După câteva secunde de liniște apăsătoare, tot publicul (aproape o mie de oameni) a început să aplaude. A fost un moment de catharsis superb și am simțit cum energia piesei s-a multiplicat în sufletul fiecăruia. A fost pur divin. Vara am participat cu Laura la o sesiune de înregistrări la Republic Production în Târgu Mureș. Am stat trei zile și am avut ocazia să învăț și să lucrez cu tehnicieni, muzicieni și artiști profesioniști. Treaba mea a fost să înregistrez chitară acustică pe câteva piese ale Laurei și pe o piesă a Patriciei Hodoș (cântăreață mega-talentată). A fost o experiență care m-a ajutat mult în a înțelege mai bine ce impune profesionalismul în domeniul muzicii și al artelor.
Anul a mers mai departe cu Ză Band. Cu ei am avut o vară plină de evenimente. Am avut și concerte la Temple Pub și Izvor Fest. Pe lângă acestea, am cântat la nunți și evenimente corporate la Brașov, București, Făgăraș, Brăila. Am văzut multe cupluri fericite și mulți oameni bucuroși pentru că a fost muzică live la eveniment. L-am cooptat pe Doru la clape și așa a crescut și valoarea trupei din punct de vedere muzical. Mă bucur că am ocazia să cânt cu oameni atât de faini (atât muzical, cât și din punct de vedere social).
Cu proiectul Watzzy am avut mai multe concerte în mai multe variante. Pe lângă lansarea de album, am mai cântat cu formula completă la Tam-Tam Festival, la Brașov Jazz and Blues Festival, Izvor Fest și la Transilvania Blues Festival. Toate au fost experiențe faine, cu public care a răspuns cu dans la ”BAGĂ DANS!”. La Transilvania Blues Festival, ce s-a ținut în Club Rockstadt din Brașov, am cântat într-o formulă alternativă, cu Sorina Moraru (Atipic) la bas și Vlad Nica (Alexu and the Voices Inside, Atipic) la tobe. Mihai Nedea (Memory Motel, Kovács Dalma) a fost la clape în acea seară. Pe lângă show-urile cu trupa întreagă, am avut și câteva concerte #singurcuc, la Ora0 la vernisajul Denei Denis, tot la Ora0 în deschiderea concertului Philip Kane, la Vernisaj la Fain și la finalul anului la Tâmplăria. #singurcuc am mai cântat și la un eveniment organizat de Asociația Consultativă a Tinerilor din Brașov. Aici am avut pregătite coveruri ungurești pentru tinerii din comunitatea maghiară din Brașov. Am pornit și Watzzy's Solo Guitar Madness, un proiect inițiat pe Facebook cu mai mulți ani în urmă și pe care am dorit de ceva vreme să îl materializez și pe scenă, cu public live. Conceptul este simplu, improvizez cu chitara pe backing track-uri. Un fel de ”mă dau mare”, dar cu suflet cu tot. Primul asemenea concert a fost singur, la al doilea l-am invitat și pe Mihai Nedea (clape). Așa s-a născut Watzzy & Mihai Nedea Extravaganza! Fiecare a cântat câteva piese sau improvizații, apoi la finalul concertului ne-am unit forțele și am cântat împreună. A ieșit un experiment muzical exploziv.
Un alt proiect fain la care am participat în 2022 este Fine Sounds Collective – Jam Session. Acest proiect este unul de jam-session care reunește mai mulți artiști din Brașov. Anul aceste am avut două concerte cu ei. Primul a fost la Tam-Tam Festival la HUB 2068, al doilea a fost un concert organizat de HUB 2068 câteva săptămâni mai târziu. Ambele concerte au fost formidabile cu un public extraordinar care a stat cu noi și a dansat până când ni s-a zis că localul ar trebui să închidă. La ambele concerte au participat muzicieni din multe trupe cum ar fi Bulz Brothers, Ză band, Nod în Papură, Showdown și mulți alții. Mi-a plăcut mult cum am reușit să creăm o atmosferă de bucurie și de libertate.
Tot astă-vară am fost chemat să cânt la Zilele Culturale Maghiare din Brașov. I-am propus colegei mele din Ză Band, Brigitta Gheorghilaș, să punem cap la cap un repertoriu de cover-uri în maghiară pentru acest eveniment. Ea a acceptat și a venit cu ideea să implicăm și alți colegi din Ză band în formulă. Concertul a fost unul care va rămâne în suflet. Publicul a cântat cu noi toate piesele și a rămas, deși la un moment dat ploua bine de tot. În această formulă am mai cântat și la Târgul de Crăciun organizat de HMIK la Săcele.
Cea mai mare aventură a anului a avut loc în noiembrie, când am mers în Anglia. Organizatoarea concertului Philip Kane de la Ora0 din Brașov, Beatrice de la Benedek Productions, a făcut posibilă această vacanță profesională. Spun profesională, pentru că pe lângă vizitele la Oxford și Londra, am avut ocazia să am și un concert. Bee (cum i se zice lui Beatrice) a combinat lucrurile în așa fel încât am avut un concert la The Petri Dish din Aylesbury cu trupa locală de blues Catch 66. Despre această aventură voi posta ulterior, tot aici pe blog. În Anglia am avut ocazia să mă reîntâlnesc cu Bódi Isti, basistul cu care am cântat în F.A.N. acum ceva vreme. A cântat și el cu noi Lean on Me și Round and Round.
După aventura din Anglia, m-am întors în țară și am cântat cu Ză band la câteva evenimente corporate, după care am început pregătirile pentru Crăciun. Înainte de Crăciun am mai avut un concert, am acompaniat-o pe cântăreața Szász Ágnes la un recital acustic în Săcele (eveniment corporate). Și aceasta a fost o experiență superbă, Ágnes efectiv a ridicat publicul în picioare cu vocea ei jazzy. Pentru acest concert am avut o singură repetiție de trei ore în ziua evenimentului și a ieșit blană de tot.
Crăciunul a fost unul aparte. Pe 25 decembrie am participat la cel mai mare party Drum and Bass din Brașov cu Kónya. A fost una din cele mai epice experiențe pe 2022. A fost o petrecere la care au participat aproximativ 600 de oameni. Headlineri au fost MC Conrad și Makoto, doi muzicieni bine cunoscuți din sfera DNB. Show-ul a fost început de Goeman, apoi am urcat eu împreună cu Kónya. După noi, MC Conrad și Makoto au dat tot ce e mai bun. Petrecerea a fost încheiată de Alter Vygo. Pentru mine și Kónya, aceasta a fost prima manifestare oficială a proiectului nostru. Kónya a pus beat-uri, iar eu am improvizat peste cu chitara. Proiectul este încă la început, dar reacția publicului și atmosfera de la party ne inspiră să mai facem și să ne luăm în serios treaba.
Anul s-a terminat cu un jam-session la Tâmplărie cu mai mulți artiști din Brașov. A fost cu muzică și distracție. A fost fain!
Pentru final, am lăsat de relatat una din cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat. Am fost inclus în cărțile lui Radu Lupașcu, Blues Made in România. Aceste cărți documentează toate trupele, toți artiștii și toate evenimentele de blues din România. Mai pe scurt, aceste cărți conțin tot ce a mișcat și mișcă în materie de blues în România. Sunt onorat și bucuros că munca mea și a colegilor mei a fost apreciată și inclusă pe lângă artiști ca A.G. Weinberger, Vali 'Sir Blues' Răcilă, Roxana Stroe, Florin Giuglea, Berti Barbera, Nicu Patoi și Fernet Blues Company.
Acestea fiind spuse, mulțumesc tuturor celor care s-au învârtit în jurul meu anul acesta. Mulțumesc și celor care m-au lăsat să mă învârt în jurul lor. Mulțumesc pentru ajutor! Mulțumesc pentru lecții, experiențe, pentru dans, pentru râsete, pentru plâns, anxietate, calm, răbdare și pentru tot ce a însemnat acest an, cu bune și cu rele. Mulțumesc celor care au venit la concerte! A fost un an cu de toate, ca o șaormă bine făcută.
Vă doresc un 2023 plin de lumină și iubire!
BAGĂ DANS!
Photo Credits:
Cristina Sarageaua
Zoltán Tamási
Mădălina Marica
Fisheye.ro
Benedek Productions
Îmi poți susține munca cumpărând albumul de aici: https://watzzy.bandcamp.com/